Νέα Ποτίδαια, Χαλκιδική

 
Νέα Ποτίδαια
Τοποθεσία (Χάρτης)
Φωτογραφίες
Καταλύματα

Το βλέμμα μαγνητίζεται από τη διώρυγα της Νέας Ποτίδαιας, που ενώνει τον Τορωναίο κόλπο με τον Θερμαϊκό και η θέα πάνω από τη γέφυρα προκαλέι τον επισκέπτη να κάνει μια σύντομη έστω στάση. Η αίσθηση ότι η χερσόνησος Κασσάνδρας είναι ουσιαστικά ένα νησί, που τις "πύλες" του φρουρεί η γραφική πόλη της Νέας Ποτίδαιας, δεν αργεί να κατακλύσει τον επισκέπτη. Δεν είναι τυχαίο που η πόλη αυτή, η οποία είχε ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή από την αρχαιότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ήταν γνωστή ως "Πόρτες της Κασσάνδρας".
Στην εσωτερική πλευρά του δρόμου που χωρίζει την πόλη από τη διώρυγα βρίσκεται το Ιουστινιάνειο τείχος, από το οποίο σώζονται κυρίως τμήματα από την οχύρωση της εισόδου στη χερσόνησο. Το τείχος καταλήγει δυτικά στο λιμάνι και ο δυτικότερος πύργος του βρέχεται από τη θάλασσα. Σε κοντινή απόσταση, ένα χιλιόμετρο νοτιοανατολικά της πόλης, βρίσκεται το εξωκκλήσι των Ταξιαρχών, χτισμένο το 1872, με υλικά από την αρχαία Ποτίδαια.
Η Νέα Ποτίδαια παρουσιάζει σήμερα πλέον μια αλλιώτικη εικόνα. Πεζοδρομημένη, με χώρους ποδηλασίας, κιόσκια, γεφύρια και μια παραλία δύο χιλιομέτρων στα ανατολικά της προσφέρεται για περιπάτους και βουτιές στη θάλασσα. Από την δυτική πλευρά της αν και η ακτή είναι απότομη λειτουργεί ιχθυόσκαλα και η μαρίνα είναι γεμάτη επαγγελματικά και ερασιτεχνικά πλοιάρια. Το φρέσκο καλό ψάρι στην περιοχή είναι "εκ των ων ουκ άνευ" και υπάρχουν πολυάριθμες τοπικές ταβέρνες με μαγευτική θέα στον ισθμό όπου μπορεί να το απολαύσει ο επισκέπτης. Οι ρομαντικοί μπορούν να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα κάτω από το φάρο της Νέας Ποτίδαιας, που βρίσκεται στην άκρη της παραλίας και έπειτα να δροσιστούν πίνοντας το ποτό τους σε κάποιο από τα μπαράκια της περιοχής που "αγκαλιάζονται" με τη θάλασσα, παρατηρώντας τα άστρα υπό τους ήχους μελωδικής μουσικής.