Kασσάνδρεια

English Deutsch

Όλα αυτά όμως δεν θα είχαν καμία αξία, αν δεν συνδυάζονταν και με όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορεί ο κάθε επισκέπτης να δεί και να προσδιορίσει έτσι την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα του τόπου, την παράδοση τα ήθη και τα έθιμα. Μέσα από μία όμορφη διαδρομή, περπατώντας επάνω σε πλακόστρωτα και καθαρούς δρόμους, συναντάς την ιστορία και την παράδοση, ανιχνεύεις τα ήθη και τα έθιμα και γνωρίζεις τους φιλόξενους κατοίκους της πόλης. Ο κεντρικός πεζόδρομος είναι το ξεκίνημα της διαδρομής που σε προδιαθέτει να συναντήσεις και να δείς κάτι όμορφο. Το παιχνίδι του πράσινου με το νερό στο πεζόδρομο, απαραίτητο ντεκόρ για τις βιτρίνες των καταστημάτων, σε οδηγεί στην κεντρική πλατεία της πόλης για ένα μικρό διάλειμμα μπροστά στα νερά του καταράκτη ή για λίγη δροσιά κάτω από τον αιωνόβιο παλιό πλάτανο της πόλης.

kassandria4.jpg (14184 bytes)

Η παλιά βρύση με το γάργαρο νερό σε ξεδιψά και σου δίνει τη δύναμη μέσα στην κάψα του καλοκαιριού για τη συνέχεια. Τα πλακόστρωτα στενά ανηφορικά σοκάκια περνούν τον επισκέπτη μπροστά από παλιά κτίρια όπως αυτό του Αριστείδη Οικονόμου ή το σπίτι του Παπασταύρου, δείγμα της αρχιτεκτονικής της εποχής εκείνης και τον οδηγούν στο Δημαρχείο. Tο Δημαρχείο κτισμένο το 1926, δεσπόζει στην περιοχή και δείχνει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, με την οποία χτίζονταν τα σχολεία την εποχή εκείνη, αφού στέγαζε για χρόνια το Δημοτικό και το Γυμνάσιο της πόλης. Στο εσωτερικό του σήμερα, στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου και φαίνεται με κάθε λεπτομέρεια η αρχιτεκτονική του κτιρίου, αφού όμως περάσεις από το σπίτι του ιατρού Αθ. Οικονόμου, που και αυτό μαρτυρά την αρχιτεκτονική της εποχής εκείνης.

kassandria5.jpg (8495 bytes)

Ο ναός του Αγίου Αθανασίου που κτίστηκε το 1850 δείχνει τον τρόπο που κτίζονταν τα εκκλησάκια, αλλά και τις παρεμβάσεις που δέχτηκαν στη συνέχεια. Μέσα από πλακόστρωτα, πάλι οδηγείσαι στον κεντρικό ναό της Γέννησης της Θεοτόκου, που κτίστηκε το 1850. Το παλιό καμπαναριό, το γλυπτό υπέρυθρο τόξο (παλαιοχριστιανικό με ανάγλυφες παραστάσεις), που βρίσκεται στη Δυτική είσοδο και προέρχεται από το τέμπλο του Αγίου Δημητρίου Θεσ/νίκης, ο πλούσιος διάκοσμος και η ιστορική αλλά και θρησκευτική αξία αυτού του ναού σε προδιαθέτει, δημιουργώντας ένα έντονο θρησκευτικό συναίσθημα. Λίγο πιο πάνω από τον ιερό ναό και μέσα από ένα στενοσόκακο, οδηγείσαι στην οικία Αλεξανδρή που και αυτή μαρτυρά μία άλλη αρχιτεκτονική.

Δείχνουν όμως, με τον τρόπο που είναι χτισμένα και τοποθετημένα επάνω στους δρόμους, οτι δεν τηρούσαν την εποχή εκείνη αυτό που σήμερα ονομάζουμε σχέδιο πόλης, δηλ. οικοδομικές γραμμές κ.τ.λ. Φτάνει τελικά για μια τελευταία αναπνοή και ξεδίψασμα στη βρύση "Δάρα". Η βρύση αυτή μαζί με κάποιες άλλες που φαίνονται στη διαδρομή προς το κέντρο, δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο υδρεύονταν τότε οι κάτοικοι.

Ετσι κλείνει η διαδρομή, επιστρέφοντας στο ξεκίνημα του πεζόδρομου. Αν υπάρχει χρόνος, μπορείς να κάνεις μια βόλτα προς τη Λεκάνη, ή προς τον Άγιο Ραφαήλ, τον Αϊ-Γιώργη, τον Αϊ-Δημήτρη, για να συναντήσεις την ομορφιά του δάσους, γάργαρα νερά και όμορφα ξωκκλήσια, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Επιστρέφοντας και φεύγοντας από την πόλη, αισθάνεσαι να σε αποχαιρετά ο παραδοσιακός ανεμόμυλος. Άν βέβαια κάποιος μείνει ικανοποιημένος, επιστρέφει το βράδυ για να παρακολουθήσει κάποια πολιτιστική εκδήλωση με χορευτικά συγκροτήματα, θέατρο, ελληνικές βραδιές, κ.τ.λ. ή για να γευτεί τη νυχτερινή ζωλη σε κάποια ταβέρνα ή μπαρ. Για όλα αυτά και για κάποια άλλα που ετοιμάζονται, η Κασσάνδρεια δικαιωματικά είναι η πρωτεύουσα της Κασσάνδρας.

kassandria6.jpg (11601 bytes)

Χρήσιμες πληροφορίες

Τ.Κ.

63077

Δημαρχείο

0374 22083

Αστυνομία

0374 22204, 23333

Τελωνείο

0374 22695

Κέντρο Υγείας

0374 23950

Ταχυδρομείο

0374 22339

Κ.Τ.Ε.Λ.

0374 22214

Ο.Τ.Ε.

0374 23199

 

Επιστροφή στην Κασσάνδρα

Επιστροφή στο Χάρτη

Προηγούμενη σελίδα

© halkidiki.com 1997-99. Contact Webmaster