Συκιά

English Deutsch

Στο Ν.Α. άκρο της Χερσονήσου Σιθωνίας, βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα χωριά της Χαλκιδικής, η Συκιά. Έχει πληθυσμό 3.000 περίπου κατοίκους και απέχει (μέσω Σάρτης) 160 χλμ. από την Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για την προέλευση του ονόματος. Η πρώτη σχετίζει τ' όνομα με την σκιά του Άθου (Άγ. Όρος), μια άλλη εκδοχή είναι από παράφραση της αρχαίας πόλης της περιοχής (Σίγγος) που με το περάσμα του χρόνου το Σίγγος έγινε Σιγγιά και τέλος Συκιά. Επίσης η ύπαρξη μιας γέρικης συκιάς, γύρω από την οποία χτίστηκε το χωριό, είναι μία πιθανή εκδοχή.

sikia2.jpg (13308 bytes)

sikia1.jpg (13437 bytes)

Η αρχιτεκτονική του χωριού και κυρίως του παλαιού οικισμού, έχει αρκετά κοινά στοιχεία με αυτή του Αγίου Όρους. Οι σχέσεις του χωριού με το ¨Αγιο Όρος είναι πολύ παλιές, όταν στην περιοχή υπήρχαν Μετόχια (ιδιοκτησίες Μονών) που στήριζαν τις οικονομίες των μοναστηριών. Ένα άλλο αξιοθέατο είναι ο "Κούκος", βραχώδης και ψηλός λόφος, που περιβάλλεται από κάστρο και πιθανόν υπήρχε εκεί ένας σημαντικός προϊστορικός οικισμός.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την Αλιεία, Γεωργία, Κτηνοτροφία, Μελισσοκομία και τον Τουρισμό. Η περιοχή είναι γεμάτη από υπέροχες ακτές. Όλες αυτές οι υπέροχες παραλίες βρίσκονται στους πρόποδες του Ίταμου, ενός βουνού με αρκετούς δρόμους και μονοπάτια που σε βγάζουν στο δάσος του. Για την άνετη διαμονή των επισκεπτών υπάρχουν ξενοδοχεία , ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, εστιατόρια, bar, μα πάνω από όλα η φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής.

sikia3.jpg (12054 bytes)

Τορώνη


Η Τορώνη είναι οικισμός της Συκιάς. Η περιοχή της κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Μετέπειτα εγκαταστάθηκαν σε αυτήν οι Χαλκιδείς στα τέλη του 8ου αι.π.Χ. Έως τα τέλη του 19ου αι. σώζονταν πολλά ερείπια για να χρησιμοποιηθούν στη κυβολιθόστρωση των δρόμων της Θεσσαλονίκης και της Κωνσταντινουπόλης. Η Τορώνη είναι ένα τουριστικό θέρετρο με καταπληκτική παραλία, μήκους 2 χλμ.

Πόρτο - Κουφό


Ένας άλλος οικισμός της Συκιάς, με το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι της Ελλάδος. Το όνομα του -"Κωφός λιμήν"- το αναφέρει και ο Θουκυδίδης. Έξωθεν του λιμανιού βρίσκονται τα καρτάλια - το νοτιώτερο άκρο της Σιθωνίας - μία εντυπωσιακή περιοχή, όπου οι ακτές της είναι βραχώδεις και υψώνονται κάθετα σε ύψος μεγαλύτερο από 100 μέτρα.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Το πανηγύρι της Αγίας Τριάδος, που γιορτάζεται στις αρχές Ιουνίου.

Παραλίες

Χρήσιμες πληροφόριες

Τ.Κ.

63072

Κοινότητα

0375 41317

Αστυνομία

0375 41111

Ταχυδρομείο (Ε.Λ.Τ.Α.)

0375 41440

 

Επιστροφή στην Σιθωνία Επιστροφή στο Χάρτη

© halkidiki.com 1997-99. Contact Webmaster