Αρναία

English Deutsch

Η Αρναία είναι μία κωμόπολη 2.500 κατοίκων στην Β. Χαλκιδική, χτισμένη στους πρόποδες του Χολομώντα. Απέχει περί τα 70 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και 38 χλμ. από τον Πολύγυρο, είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Αρναίας και έδρα της μητρόπολης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. Ιδρύθηκε τον 16o αιώνα. Στο γενικό χώρο του Δήμου Αρναίας, σε απόσταση 3 χλμ. από τον οικισμό, στα βόρεια του, εντοπίσθηκαν ερείπια πολιτισμού, τα οποία πολλοί συνδέουν με την αναφερόμενη απο τον Θουκυδίδη πόλη Άρναι. Εντοπίσθηκε η ακρόπολη της, στο ύψωμα του προφήτη Ηλία και μέρη του τείχους.

Η Αρναία έχει το προνόμιο της ύπαρξης ενός σημαντικού παραδοσιακού ιστού. Γι' αυτό, αλλά και για τη γενικότερη αισθητική αξία του αισθητική αξία του περιβάλλοντος της, έχει χαρακτητισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού «Ιστορικός Τόπος». Επίσης είναι χαρακτηρισμένη ως «Παραδοσιακός οικισμός». Τα τελευταία χρόνια, μεσω του προγράμματος Leader, έγινε σοβαρή προσπάθεια, να τονωθεί ο αγροτουρισμός στο χώρο με πλειάδα προγραμμάτων.

arnea1.jpg (10569 bytes)

Τα παραδοσιακά κτίρια, οι παραδόσεις, τα έθιμα, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, που έχουν διατηρηθεί και αξιοποιηθεί κατάλληλα, αποτελούν πόλο έλξης για τον κάθε επισκέπτη, ο οποίος έχει απαίτηση για μια διαφορετικότητα του χώρου, τον οποίο επισκέπτεται, μακριά απο την τυποποιημένη προσφορά υπηρεσιών του μαζικού τουρισμού.

arnea4.jpg (9576 bytes)

Η υψηλή ποιότητα των επενδύσεων και ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας τους, δίνουν την δυνατότητα της γνωριμίας του επισκέπτη, με την ζωή στη φύση και την ευκαιρία να γευθεί την φιλοξενία της Ελληνικής επαρχίας. Ο τουρισμός στην Χαλκιδική, δεν πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει στη θάλασσα. Η ιδιαιτερότητα της Αρναίας, με την ορεινή βλάστηση, το υπέροχο κλίμα, τα υφαντά, το μέλι και τους παραδοσιακούς οικισμούς που διαθέτει, εξασφαλίζει όχι μόνο δυνατότητα, αλλά πραγματική πρόκληση ολοκληρωμένης ανάπτυξης, γι' αυτό και κινήθηκε προς την τουριστική κατεύθυνση.

Όσοι επισκεφτούν την Αρναία, θα έχουν την δυνατότητα, όχι μόνο να αγοράσουν από το ειδικό εκθετήριο τα χειροποίητα υφαντά της Αρναίας, αλλά και να παρακολουθήσουν τον τρόπο ύφανσης, με τους παραδοσιακούς αργαλειούς, από υφάντριες της Αρναίας. Οι υφάντριες της Αρναίας, ήταν και ως ένα σημείο εξακολουθούν να είναι, ένα μεγάλο δημιουργικό κομμάτι του Αρναιώτικου πληθυσμού, που με μεράκι, ευαισθησία και σκληρή δουλειά, δούλεψαν στον αργαλείο το χειροποίητο περίτεχνο υφαντό και κράτησαν την παράδοση αναλλοίωτη μέχρι σήμερα.

Επίσης σε φυσικό περιβάλλον στις πλαγιές του Χολομώντα, κάτω από τις καστανιές ή τις αιώνιες βελανιδιές, κοντά σε ρυάκια ή σε πηγές νερού, όπου και τα καταφύγια των μελισσών, ομάδες τουριστών ή μεμονωμένοι τουρίστες, έχουν την δυνατότητα να δούν τον τρόπο δουλείας των μελισσοκόμων και να γνωρίσει την κοινωνία των μελισσών. Παράλληλα, μπορούν να προμηθευτούν όλα τα προϊόντα μελισσοκομικής, από ειδικά πρατήρια πώλησης.

arnea2.jpg (7556 bytes)

Οι σπάνιες φυσικές ομορφιές του ορεινού όγκου του Χολομώντα, μέσα από ένα δίκτυο περιηγητικών διαδρομών, μονοπατιών και χώρων αναψυχής, αποτελούν μία εναλλακτική πρόταση για τους επισκέπτες με υψηλές απαιτήσεις. Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στην Αρναία το Ιούλιο, μπορούν να χαρούν το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, που γιορτάζει στις 26 του ίδιου μήνα και να παρακολουθήσουν μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται τις ημέρες εκείνες.

arnea3.jpg (9608 bytes)

Αξίζει επίσης να επισκεφθούν το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Αρναίας, το Αρχοντικό "Γιατράδικο", το οποίο σύντομα θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση, καθώς και τους παραδοσιακούς ξενώνες του Δήμου, αλλά και ολόκληρο τον παραδοσιακό οικισμό της Αρναίας. Η περιοχή παρ' όλη την "απομόνωση", έχει καλή οδική πρόσβαση από και πρός Θεσσαλονίκη, γιατί τόσο το εθνικό, όσο και το επαρχιακό δίκτυο, καλύπτουν επαρκώς τις μεταφορικές ανάγκες. Ακόμη με ορμητήριο την περιοχή, πραγματοποιούνται εκδρομές-επισκέψεις, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, καθώς και σε παραθαλάσσια χωριά της περιοχής, οπότε ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει βουνό και θάλασσα.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Τ.Κ. 63074
Δημαρχείο 0372 22988
Αστυνομία 0372 22205
Τελωνείο 0372 22063
ΕΛΤΑ 0372 31491

 

Επιστροφή στον Άθω

Επιστροφή στο Χάρτη

© halkidiki.com 1997-99. Contact Webmaster